Mystical Vieuw Fisch Restaurant
Olijfolie, kruiden en meer. Markthal Chania.
Een van onze favoriete variant met olijfolie: Olijfolie met verse basilicum en knoflook.   Gebruik de volgende ingredienten:  2 deciliter extra virgin olijfolie, 3 gekneusde knoflooktenen, anderhalve eetlepel fijngehakte basilicum en 3 groene peperkorrels.  Bereid het als volgt: stop de knoflook, de peperkorrels en de basilicum in een glazen fles. Vul de fles aan met de olijfolie en zet hem op een donker plaats 2 weken weg. Daarna is hij gebruiksklaar.
Met  het 'Kreta gevoel'  bedoelen wij:  Je direct thuis voelen. Je houdt geen vakantie, maar  je ondergaat ze.  Kreta (Griekenland) neemt bezit van je.  Dat is zo ongeveer wat wij voelen. Vooral als wij zien wat u nu op onderstaande foto ziet. ('MYSTICAL VIEW FISCH RESTAURANT' gelegen tussen Matala en Pitsidia.)
Benodigheden voor 4 personen: Voorgekookte aardappelschijfjes,  1 Aubergine, 1 courgette, 4 tomaten, 2 wortels. Snij deze groenten in dunne plakjes.  Verder 1 rode ui in ringen gesneden, 1 groene paprika (in reepjes) 2 tot 3 teentjes fijngehakte knoflook en tenslotte 1 plak feta. Doe de feta verkruimelen.  

Om de oventijd te verkorten
(normaal zo'n 1 1/2 uur op 200 graden) kan men de groenten (behalve de tomaten en de feta) met griekse of provencaalse kruiden eerst in olie roerbakken.  Daarna met de aardappelschijfjes in de ovenschaal verdelen.  Nu ook de tomaten en de feta er doorheen husselen en dan zo'n 20 minuten in de oven op 200 graden.  Doe daarbij een visje of lamskotelettje op de BBQ .    Passend drankje  erbij  en het 7e hemel gevoel komt dicht bij.
Daar wij fervente bezoekers zijn van de taverna's op Kreta, doen wij u hier enkele geheimpjes uit de kretenzische keuken verklappen. Dergelijke (lekkere) geheimen mogen best verder verteld worden. Toch?
Brood met knoflook en tomaat.  Heel eenvoudig en lekkker.  Althans dat vinden wij.  Doe als volgt:  Neem 1 snee bruinbrood P.P. (bijvoorbeeld boerenbruin) besprenkel of smeer deze in met knoflook-olijfolie.  Doe het brood 4 minuten in de oven (150/160 graden) Daarna beleggen met  kleine stukjes gesneden tomaat. Bestrooi het geheel met zeezout en u heeft een heerlijk voorgerecht.  Tip: drink er een goed gekoelde Cava bij.  Cava is weliswaar uit Spanje, maar...is erg lekker.  Wilt u er perse een grieks drankje erbij, kies dan voor een (halfzoete) Imiglykos  Ook hier geldt: goed koelen
Disclaimer
Ouzo
Met Olijfolie, eet je gezonder en  leef je langer.
Kreta Raki is een sterk en pittig  drankje. Het alcoholpercentage is ongeveer 40%. Het heeft een zeer sterke smaak. Raki is soortgelijk aan ouzo zonder anijs. Het lijkt ook wel een beetje op grappa. (Italiaans drankje)  Van goede Raki krijg je geen kater. Althans dat wordt beweerd.  Een van de zuiverste en  lekkerste raki hebben wij in het dorp Kamilari gedronken. Het dorp heeft een eigen distilleerderij. Raki wordt bijna overal na de maaltijd door de gastheer gratis aangeboden. Eigenlijk is het not done om het af te slaan. Wanneer je  geen raki meer hoeft, drink dan het glas niet helemaal leeg. Uw gastheer begrijpt deze hint (hopelijk) en zal niet meer bijschenken.                     Overigens de Kreta-raki niet verwarren met de Turkse Raki. 
Raki, ook wel tsikoudia genaamd
Met bovenstaand voorafje of tussendoortje lijkt het mij niet verkeerd om als voorgerecht te kiezen voor een Tzatziki. Serveer er een een lekker olijfje met stokbrood bij.      Zelf maken:    klik hier  
 
Wij wensen u smakelijk eten.
Raki