Zoals op de homepagina al vermeld, maakten wij in 2000 voor de eerste keer kennis met het eiland Kreta.  Misschien wel het mooiste Griekse eiland. In ieder geval  het ruigste en het grootste. Je kunt er van alles ondernemen. Aan je trekken komen dus. Of je nu gaat voor een actieve-  of voor een luie strandvakantie.
 
Kreta heeft een geschiedenis die er niet om liegt. Veroveraars genoeg door de eeuwen heen die het strategisch gelegen eiland wel wilden binnenpikken. .
Voor wie is Kreta geschikt? Nou in ieder geval minder voor 'mevrouwtje hetepeteet'   of mensen die al erg snel last hebben van "buikpijntjes"   
Als je op Kreta bent zul je merken dat het of bergop of bergaf gaat. Een auto (huren) heb je eigenlijk wel nodig. Het wegennet is prima, maar buiten de 'New National Road' is een gemiddelde snelheid van rond de 50 km per uur het maximaal haalbare. Tenminste als je veilig wilt aankomen.  Vaak is op tijd terugschakelen noodzaak. Denk hierbij aan de pittige berghellingen en haarspeldbochten. 
Kreta is momenteel makkelijk te bereiken. Via een touroperator maar ook  losse tickets kopen en "op de bonnefooi gaan" lukt prima. De vliegvelden van Keulen-Bonn en Dusseldorf hebben vaak interessantere mogelijkheden dan bij ons in Nederland.  Wij vliegen meestal met German Wings vanuit Keulen. Crete-Holidays (gevestigd op Kreta en in Nederland) regelt voor ons 'n prima onderkomen. Op het juiste moment tickets kopen kan heel wat euro's voordeel opleveren.
.
Traditional Taverna:  Monastiraki
    Monastiraki
Kreta is 260 km lang (van oost naar west) en het breedste gedeelte (bij het departement Heraklion) is ongeveer 60 kilometer.  Het smalste deel  ligt bij Ierapetra (zuidoosten) is ongeveer 12 kilometer.
Kreta leeft momenteel van het toerisme en de landbouw. Echter het is niet dat soort toerisme wat men bijvoorbeeld aan de Spaanse of de Turkse costa's tegenkomt. Hoogbouw (hotels) kom je er niet tegen.  Het is meer kleinschaligheid. Bijzonder geschikt voor mensen die een individuele vakantie willen. Voor hen die van een "feestvakantie" houden is er Chersonissos en omgeving.